ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Apam Polka Dot .... The Failed Dot !

Posted by Amir Aidid - -

dengan perut yang lapar , ame update juga blog ini haa . HELLO PEOPLE ! 

lihat title , dah tahu kann entry apa ini ? ;) haa , bagus bagus ! so , APAM POLKA DOT , siapa yang tidak kenal ? kat Facebook tu , sini sana sibuk orang promote kann . yang untuk tempahan for Raya pun orang dah promote juga . famous juga laa kira nya Apam Polka Dot ini . and , ame pun mengatalkan tangan untuk cuba membuatnya . :) lets check it out ! 




ikut cara cara nya ya tuan tuan dan puan puan , tidak susah pun . seriously ! first of all , masuk kan kesemua bahan , iaitu tepung gandum , gula halus , telur , baking powder , ovalette and susu segar ataupun susu cair ke dalam mangkuk besar . seterusnya , haa , putar kann laa kesemua bahan tersebut ! tak kan nak tenung je bahan itu kann . ohh sehingga sebati yaw ! 




apabila adunan tadi telah sebati , bahagikan adunan tersebut kepada dua ataupun tiga . terpulang kepada kamu ya nak buat apam itu berapa warna nya . during that day , ame bahagikan kepada dua , satu ame buat warna hijau , satu lagi warna kuning :) kalau tengok Apam Polka Dot ini macam macam warna orang buat . menghairahkan semua warna warna nya . HAHA .

haa , dah bahagi dua kan ? kita mulakan dengan adunan berwarna hijau dulu ya . sudukan adunan hijau tersebut ke dalam mangkuk kertas , setengah sahaja ya ! selepas itu , letak kan filling yang secukupnya . untuk yang berwarna hijau ini , ame letakkan filling blueberry giteww . HAHA . sudah letak filling , sudukan adunan yang sama warna untuk penuh kan mangkuk kertas tersebut . faham disini ? 

untuk warna kuning pula , ame letak kan raisins di dalam nya . auwww . sedapp kann ;) and mama ada curi adunan kuning ame sikit , kata nya nak letak filling durians . sedap ke mama filling durian ini ? :\ who knows kann . :)




last but not least , ame dot dot kan adunan yang berwarna hijau tadi dengan warna pilihan . :) dah dot dot kann ? haa , kalau dah , kukus kan selama 10 hingga ke 15 minit ataupun sehingga apam kamu masak . heres the fail part , THE DOT ! ame tak tahu kenapa dot ame tidak berapa nak jadi . kenapa ya ? 



so , itu laa cerita ame dan Apam Polka Dot nya . HAHA :)) for those , yang tahu kenapa dot apam ame tidak berapa jadi , please let me know why ya . mama dan ame guling guling ketawa tengok Dot Apam ini yang failed itu . :)

more masak bersama ame *konon chef ye tak* ; 




31 Responses so far.

  1. laki pegang avon. pengsan. :/ untunglah sape dapat ame -___-"

  2. AVON ? AVON bukan yg mekap2 tu ke ? :O

    btw , looking at one of the apam .. mcm cendawan pun ade :3

  3. Dot dia macam ovaL :P
    Tapi cute ! rasa nak gigit gigit je apam tu :D

  4. zana suke apam yang gebu gebu ,. comel jar ,. geram nak makan :D

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/awak-d.html

  5. hahaha..
    comel jek apa tuh..
    takpe ..try pulak next time (:

  6. wah hebt nyep.
    walupon dot dot uh x jadi tpi brni cbe :))

  7. apam polka dot..mcm sedap ni..tapi tak berapa nak jadi pulak..(:

  8. skali pndng da mcm muka patung CJ7..hehe

  9. rupa tak kisah janji rasanya sedap

  10. Mr Rileks says:

    psttt.. ade resipi penuh ke? ekeke.. thanks ya!

  11. tahniah ame!

    :) xpe..dot tu x jd masalah la.yg pntg sdp! ;)

  12. sgt unik dot2 2...hehe...btw,tq singgah blog sy! =) rajin2 singgah le lg! =)

  13. AdiaLuze says:

    Apa plak tak jadi? Oke je tgk tuh ... At least dah cuba kan .. :)

    P/S : Salam ziarah perkenalan !!

  14. NurFahz says:

    cam best jer tgk..heehehe pandai ler ame wat apam polka dot..saya lgsung tatau buat..huhuhu pas nie leh curi recepies ame ea..:P

  15. MiaWawa says:

    ame masuk dapur?? waaa.. sngt2 teruja biler lelaki cube buat keje yg jd fitrah pompuan. kalo tnyer mia knpe apam dot ame x jd mia ley kte silap adun kot. hehe.. mia pun x tw. bkn pakar memasak.. wah.. malu.. malu..

  16. haha....lucu ler...anyway dun give up ehhh

  17. waah dah bljar buat apam ni la,huhu nk bljar jugak lah nt,kui3

  18. teha says:

    xpe2.. nnti bole try lagi :)

  19. woah.! nice.! :D

    boleh la ame meniaga apam polka dot lepas nie.. hee :)

  20. fail?? aha.. i pon pnh buat gak..mula2 buat pahit sbb byk sgt bokarbonat. tp 2nd time buat jd wpun x chantek sgt..

  21. Cik Bell says:

    hahaha!!siyes baru first time taw..hehe..
    bagOs2!!

  22. bilalah dpt try membuat apam polka dot ini...huhuh

  23. pergh! sweet gle buat apam polkadot, gud try.. tapi memang sedap kan? hehe :)

  24. saya dari segmen abg ben tempoh hari. waa, Cik semut rasa seronok di sni.. moga lepas2 ni dapat bertukar2 idea n cerita2 yg best2 ye..=)

  25. perghhh...rajin wat apam..susah nak cari ni..:p