ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

White Sauce Spaghetti Made by ME !

Posted by Amir Aidid - -

hello semua . 

entry kali ini , ame masak masak lagi . HAHA . masih ingat lagi akan INI dan juga INI ? kalau masih ingat bagus laa , so , hari ini ame masak White Sauce Spaghetti . pernah makan ? mungkin sebelum sebelum ini kamu biasa makan Red Sauce Spaghetti kan ? haa , sama je lebih kurang ini . 


diatas adalah antara bahan bahan yang diperlukan . haa , simple saja kan . spaghetti itself , white sauce from Prego , bawang besar dan bawang putih , hayam , dan juga udang . nak letak sotong or other seafood pun buleyy . kita yang buat dia ye tak ? HAHA :)) actually macam macam lagi yang boleh kita masukkan or letakkan dalam sauce tersebut , tapi disebabkan ame sangat malas untuk ke pasaraya membeli bahan lain , ame gunakan saja bahan yang sedia ada dirumah . HAHA . ;)


sebelum buat white sauce tersebut , adalah baik nya kamu rebus dahulu spaghetti itu ya . ;) hal ini kerana , masa merebus spaghetti mengambil masa agak lama . kalau rebus sekejap saja , nanti keras pule . :) kann ?



sementara menunggu spaghetti di rebus , kita sediakan white sauce nye ya . maaf laa tiada gambar penyediaan white sauce but i will mention it step by step here ya ; 

STEP 1 ; tumis *you all call it with tumis too kann ?* so , tumis kan bawang putih dan bawang besar dalam periuk , or kuali . tak kesah laa mana mana , jangan melimpah white sauce tu sudah .

STEP 2 ; masukkan ayam dan seterusnya udang . jangan terlalu lama , nanti ayam dan udang tersebut overcook pule . kann ? kalau kamu nak masukkan cendawan butang masa ini pun buleyy .

STEP 3 ; seterusnya , tuangkan Prego's white sauce ke dalam periuk or kuali ya . tambahkan sedikit air . kalau tidak berapa suka sauce yang pekat , tambahkan banyak air . :O HAHA . 

STEP 4 ; didihkan white sauce tersebut , kacau sekali sekala . ;) jangan tak kacau pule . nanti sauce tu pekat dan melekat macam tu je . 

STEP 5 ; taburkan sedikit daun daun hijau dan lada hitam untuk menambah perasa ya . 


haa , spaghetti yang siap direbus tadi , boleh laa siap siap letak kan dipinggan . dah letak spaghetti , tuangkan white sauce yang kita sediakan tadi . seperti gambar disebelah ya tuan tuan dan puan puan . hidangkan ketika masa panas . ;)


ame ucapkan selamat mencuba ya ! HAHA :)) kepada kakak , mak cik di luar sana . cuba laa ! tambat hati pasangan anda dengan masakan . gitueww kann ! HAHA :)) kepada abang , pak cik pule , jangan malu untuk mencuba ya . surprise kan pasangan anda dengan masakan pule . :))




16 Responses so far.

  1. tak pernah pule rasa white sauce punye ...
    kalau merah tomato , putih nye ape ye ?

  2. #puasa# tapi nak bace jugak and now dah mula lapar.

  3. hamboi2 ~ ngalahkan chef wan ! HAHA.
    p/s: ingatkan sos carbonara yg buat sndiri..rupenye paste dri Prego. lalala ~

  4. wow...nampak menyelerakan...

    alif pon baru pas masak pasta...tapi kali ni tradisional punye pasta..haha


    http://bloggeralif.blogspot.com/2011/07/makaroni-sardin.html

  5. Ms.Az says:

    best tak white sauce???!! hehe

  6. Suhazli says:

    huhu aku gila spageti tau..n da penah rasa pon white sauce ni..best gak la..

  7. anep tny soalan maut pny..haha.abg prefer tomato sos,sdp. :)

  8. aneff ; HAHA . white sauce nie , is like soup kat pizza hut tu rasa dia only better . HAHA .

    Ms. Az ; you should try , then only you will know sedap ke tak . kannn ;)

    izzat ; tak mampu laa saya nak buat sauce sendiri . HAHA . saya baru nak belajar you . HAHA .

  9. abang stalker ; HAHA . tu laa ame pun tak tahu nak explain macam ne white sauce tu abang . lebih prefer tomato sauce tu ? then , you should try white sauce ame . sedappp tau ! ;)

  10. saya pun peminat Prego carbonara taw ! hee~ kalau nak buat sndiri senang jer..just gune susu, bawang putih n cheese :D

  11. amboooii . da boleh jadi chef nie ;)
    bak sini skit !!

  12. syAzAnA says:

    nak tryyy! bahan2nya dah adaaaa!

    eh, syaz folow ame ekh.

    nice blog!

  13. pha is says:

    agak2 sesuai tak kalau kita makan spagheti dengan sambal tumis biasa instead of prego...? hehehe

  14. sollehahn says:

    fuh...lama tak makan spageti...leh try nih

  15. amboi , dah jadik chef lew pulak . ahahaaa :)
    eh kejap , apa rasanya guna sos putih nii ? masam ? errr manis ?