ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Carrot Muffins !

Posted by Amir Aidid - -

salam rakan rakan di luar sana . :)

hari ini sepanjang hari ame berangan je , tak sempat nak update . HAHA . dah malam macam ini laa baru tergerak nak update blog kann . walaupun ame tak update , kamu tetap singgah blog ame kan ? huh , tak ? okayy fine . *nanges* HAHA . mari kita teruskan dengan entry kali ini ya . ;) masih kah kamu ingat akan entry ame yang INI ? yeah , hari tu Macaroons and today Carrot Muffins ! why ? i love to bake okayy . ;)


bahan bahan yang diperlukan are soo senang untuk didapatkan , tidak perlu ke pasaraya besar , kedai runcit depan rumah pun ada jual ya tuan tuan dan puan puan . antaranya adalah telur , butter , carrot , tepung , serbuk penaik dan also sugar ohh dont forget vanilla flavour . haa , thats all , simple kann ? 


lets start with kita parut carrot tersebut ya . kita parut kann halus seperti gambar diatas . :) kalau tiada pemarut , kamu boleh laa cincang halus carrot tu . :O HAHA . if possible , cari laa carrot yang segar bugar ya , walaupun untuk makan sendiri , hati dan nafsu ini perlu kita puaskan , kann ? *apa ame cakap nie :O*


dah parut carrot tadi tu , haa campak kan semua nya ke dalam adunan . ohh lupa pule nak bagitau apa ada dalam adunan tu . its sugar , eggs , vanilla flavour and butter , and also the flour yang kita dah ayak dengan serbuk penaik tadi . dan semua bahan bahan diatas sudah pun diputarkan menjadi adunan . ;) untuk mencantikkan muffins kamu , tabur laa chocolate rice dalam adunan itu juge ya . belum bake lagi dah nampak sedap kann ? yes i know , i know . :))


dah puas putar / kacau adunan tu , ambil laa dalam sesudu besar daripada adunan tu , and letak kan dalam bekas , alas ? ahh whatever laa *ame tak tahu apa nama nya tu* HAHA , tapi seperti gambar diatas laa . dah siap , dah penuh semula lubang , masuk kan dalam oven untuk dibakar . :) simple kan cara pembuatannya . anda para lelaki pun mampu membuatnya , seperti saya juge . HAHA :))




21 Responses so far.

  1. wow!..
    nampak sedap..
    dan pastinya sedap..
    abam pun boleh cuba d rumah hehe
    xD

  2. ikan says:

    besh and followed :) hepi fren

  3. TeAqArH says:

    sedapnye ame...nak sikit leh x??ni yg wat teaqah lapor tgh2 mlm ni..huhuhu

  4. A M E ! says:

    to eazy ; harus laa cube abam ! nanti kita compare siapa punya lagi sedap . deal ? :)

    to ikan ; ohh thanks sudi singgah and follow blog ame . :) have a good day ahead ya ikan . ;)

  5. A M E ! says:

    to izyan ; nak ehh ? waaa , ame leh wat business nie , nanti kamu order dengan saya ya . ;) HAHA .

    to teaqarh ; HAHA . sedap kann . tapi agak manis laa ame buat hari tu , terlebih gula . HAHA . alolo . lapar ya ? cian nye .

  6. salam...

    wooo...nampak yUmmy...yummy...yuMmy...!!!

  7. Domo Mega says:

    pandai3...belajarlah masak selagi terdaya...hmmm...awk ni leh jdi lelaki mithali ni...pndai masak plak...tgk masakan awk pun dh menarik...saya ni mana reti masak...hadoi...malu betul saya sbgai pompuan...hahaha ^_^

  8. Anonymous says:

    adik. nk satu. lapo dah tgk benda ni. xle kuar office!!!! HUAAAAA!!!!

    -you know who-

  9. cik aida says:

    sedap nyer...nak sekit bole...singgah blog kamu..nice...

    jom join this

    http://sesukaida.blogspot.com/2011/06/segmen-blog-hari-ini-2.html

  10. Kalau x silap bender tuh di panggil loyang hehe..

    Waa~ Ame suka baked eh? bagus2! wat satuyg special untuk Aman nanti hehe..

    p/s: dis one look yummylicious yaw!! hehe..

  11. A M E ! says:

    to azreen ; belum cuba belum tahu kann . HAHA . buleh laa tahan sedap nye . HAHA .

    yo alif ; salam alif ! HAHA . kann , nampak yummy kann ? tu baru nampak , belum rasa lagi . HAHA .

  12. A M E ! says:

    to abang stalker ; HAHA . tu kan ade sign ame tu at the end of the entry . HAHA . ambil situ ya . HAHA . ;)

    to domo ; hey domo somel ! huhu . ame tak pandai masak , ame cume buleh bake je . huhu . masak masak ame serahkan pada wanita . boleh ? ;)

  13. A M E ! says:

    to anonymous ; HAHA . naseb laa lapar kat office tu . HAHA .


    to cik aida ; HAHA . thanks singgah blog ame . ehh , nak ehh muffins ame ? nahh . ohh , insyaAllah later ame singgah ya . ;)

  14. A M E ! says:

    to aman ; yeah ! loyang ! maigod , how come ame boleh lupe ehh ? HAHHA . maaf maaf . haah , ame suka baked , suke try new things . ;) insyaAllah , nanti ame bake kan something for aman ya .

  15. fazilzura says:

    wah nmpak sedap tu .. leh bukak kedai lepas ni ..

    * tq sudi singgah

  16. Domo Mega says:

    ala...kira msk jugaklah tu...hihi...pape pun...kalahkan wanita ya....^_^

  17. TeAqArH says:

    alolo ame..lau cian..pos la kt teaqah...mesti menarik kan cadangan tu..^_^

  18. A M E ! says:

    to fazilzura ; HAHA . buka kedai ? impian ame untuk memiliki sebuah cafe . :) psst , rahsia tau impian ame nie . huhu .

    to domo ; baik laa , baik laa . huhu . so , kamu wanita , jum fight ame . ;)

    to teaqarh ; HAHA . okayy okayy . later kalau ame bake lagi , ame post ya . HAHA .:D