ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Be Anything You Want To Be People !

Posted by Amir Aidid - -

salam Jumaat semua ! *waving hands*


today , ame nak bercakap mengenai Be Anything You Want To Be . bila kita bercakap mengenai jadi apa yang anda ingin jadi , pasti akan ada sesuatu yang mengalang , iaitu self-confident AND malu malu . betul ? some people yang ame jumpa kat luar sana , most of them lack of this thing so called self-confident and malu malu . lets read the cases below .

ame punyai begitu ramai kawan yang jadi lain daripada apa yang mereka mahu ataupun ingini . sebagai contoh , salah seorang kawan ame adalah seorang lecturer di sebuah universiti swasta , sedang kan dia memang tidak punyai minat in becoming a lecturer , cita cita dia ingin menjadi seorang model . yes , i have to admit it here yang dia punyai segalanya to be a model . tinggi lampai , raut wajah yang menarik , and etc . tapi , bila ame tanya kenapa tak go and send your resume or your photos at any modelling agencies .


dan jawapan die would be , "alaaa amir , i malu laa . i tak yakin laa i akan dapat ." haa , jawapan seperti ini hanya akan diberikan oleh orang yang lack of self-confident . setuju ? bagi ame , nak jadi model ? semua orang boleh cuma apa yang anda perlu kan adalah self-confident .

 i am a model . see , full of confident je ame cakap . -.- no , im kidding . HAHA :\


well , at least yakin dengan diri kita . apa yang kita boleh buat , apa yang kita mampu buat . keluar kan apa yang ada dalam diri kita . jangan simpan simpan ! believe me , anda akan rasa rugi yang teramat jikalau anda simpan segala kelebihan dan keistemewaan anda ini . ;) so , lets proceed with the second case . :|

apa yang menghalang kita to Be Anything We Want To Be adalah sifat malu malu yang melampau ya tuan tuan dan puan puan . sifat malu yang melampau ini adalah sangat annoying ya bagi ame secara peribadinya . maaf kepada siapa yang memiliki nya . sifat malu itu perlu tapi , bila malu anda sudah melampau lampau , ame sendiri tidak tahu nak cakap apa dah . -.-


talking bout this malu malu melampau , izin kan ame berikan satu contoh . again , ame punyai seorang kawan , very good looking girl , people always staring at her bila dia berjalan , ramai orang nak berkawan dengan dia bagai . tapi , satu kekurangan dia adalah dia seorang yang memiliki sifat malu melampau . its like , "ame ame , bayar kan untuk i apa yang i makan nie , i malu laa nak pi counter" and "ame ame , nie laa jawapan kepada soalan yang lecturer tanya kat depan tu , angkat laa tangan ame jawab" i was like , kenapa tidak you saja yang angkat tangan and jawab ya ?


so , please people outside there , mulai daripada hari ini build your self-confident and throw your malu malu melampau away . far far away from yourself . bukan apa , sampai bila anda nak mengharapkan orang lain , seperti , tolong bayar kan makan at the counter , tolong jawab kan soalan yang you already know the answer and much more . this is because at the end of it , your friends yang you selalu bergantung harap itu lagi berjaya daripada you yang lack of self-confident and malu malu ini . haa , siapa yang rugi ? -.-




12 Responses so far.

  1. AyiLarimA says:

    Lakukan apa yg kita ingin kan..
    Yakin pada diri,
    kuatkan semangat.
    Insyaallah segalanya akan kita capai.

    Pakar motivasi dah berbicara.
    :)

  2. agagaa ! tu baring kat mane uh ? haha~

  3. ada waktu dan ketikanya, perasaan malu itu tak harus di buang...

  4. jgn malu untuk jd yang terbaik..:-)

  5. haipppp!
    malu perlu tapi bertempat kan..
    =]

  6. azrijohan says:

    :)

    http://azrijohan.blogspot.com

  7. El-Janna says:

    yakin dan percayalah pada diri^^

    macam lagu akademi fantasia^^

  8. El-Janna says:

    yakin dan percayalah pada diri^^

    macam lagu akademi fantasia^^

  9. El-Janna says:

    yakin dan percayalah pada diri^^

    macam lagu akademi fantasia^^

  10. ikut keadaan juga..malu bertempat.tp jgn la smpai x yakin.nyusahkn org je..:)

  11. Judiene says:

    Aku pun sama lah Ame, ada jugak kawan yang jenis macam tu, tapi lelaki la.
    Kadang-kadang nak tanya something kat lecturer pun dia suruh aku atau kawan-kawan yang lain tanye.
    Emm, actually kan, cita-cita sebenar aku nak jadi pelakon.
    Heeee~~

    :P

  12. kemey says:

    malu malu kucheng tapi mau hehe..