ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Tolong Hormati Kami Ya !

Posted by Amir Aidid - -

salam Ramadhan semua ! 

note ; entry carut carut . maaf ! :\

ame baru saja pulang dari surau menunaikan solat Tarawih secara berjemaah . sepanjang seminggu ini , ame solat Tarawih di surau yang sama , iaitu surau kat Taman Perumahan ame laa kann =..= selesa memang selesa solat di sana . kipas sana sini , ada air-condition lagi , TAPI , haa ada tapi dia ...
  
ame nak tanya , apa motif uncle uncle and aunty aunty bawa anak kecil yang belum sunat ke surau ? kalau dengan alasan nak mendidik mereka solat . ame tidak setuju sama sekali ! kalau nak didik anak anak kecil , mereka seharusnya belajar macam mana nak menghormati orang lain terlebih dahulu . yang belum sunat jangan laa gedik nak solat kat saf orang dewasa , putus saf itu nanti . kamu tahu kann ? then , yang konon nya datang nak didik solat tu , buat bising kat belakang surau tu apa jadah ? bising nya macam tengah tengok perlawan bola antara Malaysia lawan Singapore tempoh hari . sepatutnya mereka bersolat bersama , duduk diam diam , perhatikan orang lain solat and ikut . baru laa alasan nak mendidik anak solat itu ame terima ye tak . 

jangan nak pergi hangout with friends , nak pergi date je baru nak wangi wangi , nak sembur sana , sembur sini . nie , nak pergi mengadap Tuhan nie , pakai laa wangi sikit . baju tu gosok elok elok , seluar , kain pelekat cari yang elok . nak mengadap Tuhan pakai kau macam nak pi kebun , tak malu ke ? :\ haa , bau jangan cakap laa . ketika solat kan kita kena rapat rapat kann ? ketika itu laa bermacam bau yang kurang menyenangkan menusuk hidung ame nie . memang tak khusyuk solat ame tadi tau ! lepas tu sendawa , tahu laa lepas buka , macam macam makan , tak salah gosok gigi dulu sebelum pi solat Tarawih tu . yang mana sempat tu mandi dulu sebelum pergi . huh !

i have no consideration towards this matter ! surau ame terletak berhampiran dengan rumah rumah ya . jadi , segala macam aktiviti berbunyi yang mereka buat , bunyinya akan sampai ke surau . ketika tarawih tadi , booomm sana , booomm sini ! akak akak lari kak , nak letopss dah tu , ehh jangan baling kat rumah orang laa . satu soalan ame ingin lontar kan , where is their parents ? dah tahu rumah tu dekat dengan surau , kawal laa anak anda ! dah laa tak pi Tarawih , lepas tu main mercun bagai , jerit jerit lagi . haa , ini belum masuk cerita orang buka television dengan volume yang tinggi lagi nie . kami kat surau angkat takbir rakaat kedua Tarawih , dia kat rumah , sepasang suami isteri ditangkap kerana bersubahat dalam kes .. tengok berita sikit pun kuat volume tu ! dan sekali lagi , solat ame tidak khusyuk !

car park . kenapa car park ? =..= ada kisah dia nie . bila kita park kereta , and few minutes after akan that ada like hundreds of motorbikes keliling kereta kita . am i right ? siapa pernah kena angkat tangan ? ame percaya setiap surau or masjid telah sediakan tempat letak kereta dan motor kann . sini letak motor , sana letak kereta right ? tapi kena terjadinya kes seperti weyy aku nak kuar kan kereta nie , siapa nye motor nie ? dan agak agak laa nak letak motor sampai bersandar kat kereta aku ! or ehh santek nye motor / kereta ini , depan pintu masuk surau kau parkir ya . kalau terjadinya hal ini , satu yang ame minta dari anda , banyak banyak kan bersabar ya . haha :)) jangan kamu yang naik kereta tu pi rempuh pule motor yang banyak banyak tu , haa , jadi satu hal pule kann . HAHA .

cukup laa entry carut mencarut ame kali ini , kurang pahala bulan Ramadhan ame . tak pe laa , asalkan ame dapat beri peringatan kepada semua . perkara diatas yang ame sampaikan ini , renung renung kan laa . adakah kita salah seorang daripadanya ? yang anak kecil tu sah sah laa bukan kann , ke ada 3 years old kid baca blog ame nie ? :O 

and one more thing , segmen Singgah Sahur Pucukandubi akan berakhir pada jam 12 malam ini . kepada siapa yang masih berminat nak sertai , kamu masih ada masa ya . ;)




12 Responses so far.

  1. cik ana says:

    tau xpe ame.. spnjg ana solat terawih pkara2 mcm ni la berlaku..yg xthn bdk2 buat bising x khusyuk kte nak solat...pas tuh tkjut mcm nk terkeluar jntg dgr bunyi mercun n mcm2..

  2. da ramai yg mengadu psl ank2 kck ni ame.mak bpk bkn nk mendidik sbnrnya,tp x nk tgglkn ank kt rmh.tkt le ank hlg ke or ank tu yg degil nk ikut sbb nk main2 kt surau.


    slhnya ibu bapa ble ank yg bising tu x dimarahi.bkn kne hormat jemaah lain je,tp hormati la tmpt yg kita tgh lawati tu.tmpt ibadat kn,rmh Allah.ptt mereka alert.

    soal bau dan sendawa tu mmg x dpt nk hlgkn.kdg2 diorg pki pkaian yg smlm pny dan esk pki lg.alasan itu adalah pakaian utk ibadat.bau sdri mmg kita xkn sdr,sbb da lali.tahan je la..

    car park?hurm..lpsni ame kne park jauh2 ckit la klu bwk la kn.jauh ckit dr kwsn parking moto.sbb moto2 ni mmg ske parking dkt2 dgn surau.klu bole nk bwk naik skli moto pking dlm. =='

  3. part anak2 kecil tu setuju sgt.diorang ni bw je tp xdela nk suh anak2 tu solat ke apa ke.biarkn je anak2 tu buat bising.x khusyuk jd nya solat tarawih tu.part car park, alhamdulillah...kat sini xde masalah mcm tu :)

  4. ame, tadi dengar budak main
    LAILAILITAM PELUM..
    mantap vokal mereka bertanding dengan pak imam :)

  5. Yang bab motor tu.. Wa terasa.. Ske parking men letak jek kalau gi kejap..
    Owh... Kena ubah ni..

    HEBAT di Radio, BUKAN di Televisyen

  6. hana says:

    erm...
    kalau budak yg buat bising tu tak kan kita pulak nak marahkan..
    ti pe plak kate mak pak dia..
    kalau nk harap mak pak die tegur alamatnye sampai ke sudah la budak tu bising..

  7. bengang derr T.T






    saba2. yg kete tu, sbb tu lebih suka jalan kaki. sng hati. heh. pntag btol.

  8. Cik Bell says:

    mcm2 gelagat manusia jumpa.
    sebab tu la pentingnya kebersihan.
    tapi orang amik mudah je,dia anggap dia selesa padahal org kat sebelah rasa nak pengsan je..haishh..anti betul la dgn org camnie..nak solat ngadap Allah molek2 la sikit..aduyaii..

  9. perkara ni selalu terlepas pandang kan..tapi tu la, sangat mengganggu jemaah yang solat kat surau...apa-apa pun, something has to be done..huk3..susah la macam kat situasi atas ni, memang tak dapat nak khusyuk time solat kan...

    p/s: before terlupa, happy fasting awak.. :)

  10. hampir semua masjid mengalami masalah yg sama agaknya.. bebudak bising.. hurm... masa kita kekecik dulu mcm tu kot.. kalo bukan kita.. kengkawan kita yg bising.. hmmm dilema beb

  11. rasanya kat semua surau ataupun mashid berlaku benda yg sama..
    event kat masjid abam pun sama..
    haha..
    lagi yg tak tahan..
    pakcik2 yg sendawa kat sebelah..
    pergh bau makanan dia macam bangkai..
    adoi..
    tak kusyuk dah nak solat haha..
    lagi 1..abam cuba elakkan tempat yg mereka parking moto..
    kang tak pasal terperangkap kereta di kelilingi motor haha..
    xD

  12. singgah sahur :)

    hehe. agak lah. kadang kadang bengang ngan budak budak kecik yang kadang2 annoying tu -.-' selalu nanti bila bengang. pergi dekat budak tu. jegilkan mata biar takut. kalau bising lagi memang nak kena lah tu. haha