ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Inginkan Blog Mesra Pembaca ?

Posted by Amir Aidid - -

salam semua . 

well , as you read my title of the entry today , mesti kamu cakap , elehh dah pernah baca , alahai dah muak laa dengan entry macam ini . tak pe laa , anggap entry ini sebagai satu peringatan ya . okayy ? ;) so , mari kita mula kan , bagaimana nak jadi kan blog kamu mesra pembaca . sedia ? 


step 1 ;
login to your blogspot . -.- bila sudah login , harus laa kamu berada di Dashboard right ? okayy , on your Dashboard , kamu akan jumpa Settings . click pada Settings tersebut . sudah ? under Settings you will find all these ; Basic , Publishing , Formatting , Commenting , and bla bla bla itu kann ? jumpa ? so , ame tidak akan sentuh semua ya . banyak sangat . -.-


step 2 ;
masih lagi di Settings , kamu click pada Basic . and search Adult Content . 
kalau sudah jumpa Adult Contest tersebut , kamu haruslah mengubahnya kepada NO , unless laa blog kamu ada cerita lucah lucah . -.- i bet tiada kann ? if you put NO at Adult Content ini , there will be no notifications yang berbunyi , this blog content 18 SX , do you want to proceed bla bla bla tu semua . people can enter your blog tanpa sebarang halangan . easier huh ?


Step 3 ;
masih lagi di Settings , seterusnya kamu click pada Formatting pula . and search Show at Most .
dengan bantuan gambar diatas , mesti kamu sudah jumpa kan ? okayy , now kepada blog yang tidak menggunakan READ MORE button , ame saran kan agar kamu meletakkan 3 posts on the main page . kenapa pula nak 3 saja ame ? haa , nie bagi mengelakkan loading blog menjadi lambat dan juga memendekkan scroll bar ditepi tu . :) 


Step 4 ;
okayy , masih lagi di Settings , dan kamu click pula pada Commenting . Step 4 ini , ame mohon agar kamu semua ambil perhatian ya . :) first of all , kamu cari Comment Form Placemet .
 kalau sudah jumpa seperti diatas , kamu tukar kan kepada Pop-up Window . kenapa Pop-up Window ? haa , ini adalah untuk memudahkan kerja pembaca meninggalkan komen . kamu semua tahu apa itu Pop-up Window kan ? ;) good ! tapi kita belum habis di part Commenting ini ya .

seterusnya , masih lagi di Commenting . kamu cari Show Word Verification for Comments
sudah jumpa ? good boys and girls ! so , ini laa yang orang dok sebut sebut itu , captcha captcha . haa ini laa binatang nya . -.- so , please please please *haa , tiga kali please tu* put NO to word verification . again , ini adalah untuk memudahkan kerja permbaca meninggalkan komen . sometimes pembaca get pissed off with this word verification , lebih lebih lagi bila mereka salah masuk kan words . -.-



Step 5 ;
masih lagi di Settings , dan kali ini kamu click pula pada Permission . :) sudah jumpa Permission ?
for this Step 5 , sebelum itu , ame nak kamu semua tanya diri kamu , apa tujuan kamu berblog ? kalau kamu berblog untuk share things with everyone , that you should change Who Can View This Blog to Anybody ya tuan tuan dan puan puan . :) and kalau blog for mengumpat mengumpat , change it to Only People I Choose . okayy gurau . -.- HAHA .


so , im done here with the 5 Steps Untuk Jadikan Blog Kamu Mesra Pembaca . 5 Simple , Easy Steps that may change masa depan blog kamu -.- okayy , apa kata kamu cuba 5 Steps ini pada hari ini , sekarang juga . ;) HAHA . ohh one more thing , ame minta maaf entry ini macam quite serabut , but i really hope messages yang ame nak sampaikan ini kamu dapat terima dengan baik .

p/s ; untuk gambar yang lebih jelas CLICK pada gambar tersebut ya .




13 Responses so far.

  1. setting saya persis seperti apa yg kamu ajarkan ini ! :D

  2. nice lha entry ni. mmg sbg peringatan :) wahh. entry ame smakin lm smakin mntap ehh :) well done :))

  3. wah...nice entri. byk informasi yg kita dpt..

  4. eqbalzack says:

    selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya adilfitri ame...

  5. Anonymous says:

    improved search engine rankings seo keywords backlinks creating backlinks

  6. asy faro says:

    thanks sangat for these info.
    really appreciate it. n im done with all the step.

    feel free to visit my blog?
    http://asyfaro.blogspot.com/

    salam kenal dr saye, asy faro.

  7. Judiene says:

    Yes yes!
    Exactly.
    Tapi aku suka guna Disqus untuk orang komen.
    Maybe cam leceh kan nak kena isi itu ini.
    Ala, takde la leceh mane sebenarnye.
    So, rajin rajinlah komen kat blog aku.
    Lalalalaa~~

  8. Anonymous says:

    Athletics variety a very important a part of the way of life and a lot of organizations tend to be connected around providing stylish and critical activities clothing. Several popular players market these items and rehearse them while in the match up. You will discover a number of running shoes plus besides the professional lots of people choose to wear these types of printed sneakers.
    nike mercurial superiority boots series
    puma v3 10 i fg football boots
    brazil away organize jersey
    portugal territory settlings jersey

  9. Anonymous says:

    this really help me alot. thanx adik

    -youknowho-