ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Kenali Pembaca Blog Kamu Ya !

Posted by Amir Aidid - -

selamat sejahtera semua .

haa , ame pernah kongsi kan bagaimana bilangan followers boleh bertambah day by day kan ? ingat lagi tak ? hari ini , ama ingin kamu kenali pula pembaca blog kamu . nak kenal tak ? :)) so , according to tokesah.com , pembaca blog kita boleh dikategori kan kepada TIGA , iaitu Strangers , Related and Fans

kita mula kan dengan strangers ya . well , strangers ini dikatakan pembaca yang datang daripada any search engines or web referral . macam ne ya ? biasanya , blog yang mengamalkan Search Engine Optimization (SEO) adalah blog yang selalu diterjah oleh strangers . sebagai contoh , strangers tu nak cari info bout Siti Nurhaliza or Zaiton Sameon =..= di search engine , and kebetulan blog kamu tersenarai di first page of that search engine kerana menggunakan teknik SEO . peratusan untuk that strangers click link blog kamu adalah sangat tinggi ya . ;)

seterusnya related . pembaca yang tergolong dalam related ini adalah family , friends , classmates , coursemate , relatives dan sebagainya . kalau kamu punyai blog , harus laa kawan kawan dan family tahu akan kewujudan blog kamu itu kan . lebih lebih lagi apabila blog kamu itu more to personal , memang selalu laa family or friends kamu singgah ke blog kamu itu . nak tahu perkembangan hidup kamu katanya . HAHA :)) kata tokesah.com lagi , kepada kamu yang baru berblog , cuba pelbagaikan entry kamu , jangan tertumpu pada entry berkenaan life kamu saja . okayy ? :)

golongan yang ketiga adalah fans ! pheewitt . untung laa blog ada fans sendiri kann . HAHA :)) kata tokesah.com , fans akan terbahagi kepada dua iaitu , fans yang suka akan kamu dan fans yang benci akan kamu . ;) kalau fans yang suka , each and every time kamu update entry , harus laa muka dia yang terjah blog kamu dulu kann . itu bagus ya tuan tuan dan puan puan . kalau fans yang benci pule , ada je salah kamu yang dicarinya dan wujud laa anonymous kann . :) kata tokesah.com lagi , cuba laa untuk cari pembaca setia untuk blog kamu . tarik mereka dengan entry yang berkualiti dan blog yang menarik ohh dan juga jaga hubungan antara bloggers . 

done , sekarang kamu sudah kenal tiga golongan pembaca blog kamu kan ? agak agak nya , blog kamu itu ramai pembaca dari golongan mana ya ? *thinking ....*

sumber ; tokesah.com 
thanks ya ! :)




12 Responses so far.

  1. mula-mula dulu nadia target strangers je tapi rasanya sekarang ni yang related tu macam dah ramai je tahu...hehehe...yang ke-3 tu belum lagi kot... =)

  2. abg ni kategori apa dik? -___-"

    x dpt nk classify.

  3. diya says:

    takde lah dalam tiga2 kategori .
    cube tambah lagi satu kategori ; RANDOM . haa, itulah kottt . jenis yg singgah dari mane2 , then suke . follow jelah ;DD

  4. Tok Esah says:

    salam,

    hehe, salam perkenalan gak...
    hurm, amek jer.. sharing is caring kan

  5. owh, hmmm,...

    xtaw r yg mna satu.. hehehehe~

    thanks mlawat blog shark before nih~ mai mkn durian plak kali nih~

  6. cik as says:

    erm..xtau la pulak yg mne..*thinking*

  7. macam sume je takde nih...

    btw tolong comments nie yek http://farahdiesel.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

    :))

  8. Anonymous says:

    tapi, kt blog ni, ade sorg anonymus yg slalu kcw ame kan heehehe (^_^)

    -youknowho-

  9. saya fans blog ini. sekian. and fes time dtg tgk banner ats tu penuh :(

  10. kaizen says:

    boleh tamba lg nih...

    ANON/stalker/FAKERS/haters juga penyumbang tetap traffic blog