ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Kisah Ame dan Kuih Raya !

Posted by Amir Aidid - -

salam semua . 


wahh , hampir seminggu blog ini tidak berusik ya . maaf laa . sibuk beraya dan mood nak update blog itu tiada . -.- so , hows your Raya so far ? amboi , adik adik kecil , poket penuh ya dengan duit Raya ? untunglaa . HAHA . semakin meningkat usia ini , semakin kurang laa duit Raya ame kann . -.-


so , hari ini ame nak cerita bout my Kuih Raya . tahun ini , mama kurang mengambil tempahan baju semua , disebabkan itu mama dan ame punyai banyak masa untuk bertarawih dan juga membuat kuih raya . auww . dan tahun ini , kami berjaya membuat tiga jenis kuih raya


sebelum mama menceburkan diri dengan dunia jahitan ini , mama berniaga kuih ini laa . :) mama cerita , dulu kalau nak Raya sampai tidak cukup tangan buat kuih Marmar Carries ini . dan papa selaku suami mithali , membantu mama . -.- tapi sekarang , sejak sudah busy menjahit , mama dah lama tidak buat kuih ini . and tahun ini , syukur , kami sempat buat ! hoyeahhh .


haa , siapa yang tidak kenal akan kuih ini , Tart Nanas . *its Nanas or Nenas ? i dont know . -.-* ada macam macam rupa Tart Nanas ini , yang gulung ada , yang telentang ada -.- , yang berbunga macam ame buat diatas haa . cantik kann ? :)) well , as far as i know , Tart Nanas merupakan kuih kegemaran semua orang ketika Raya , benar kah ? 


mama cakap ini kuih orang malas . -.- sangat simple , sangat mudah buatan nya . tepung , chocolate powder , butter , and chocolate chips . thats all . mudah kan ? :O mudah dan digemari ramai juga . buat laa dalam kuantiti yang banyak , pasti habis . :) kat rumah ame , belum sempat hidang kepada tetamu , ame dah mengadap dulu kuih ini sambil online . -.-


after baca entry ini , ada siapa siapa yang teringin nak singgah beraya kat rumah ame dan rasa sendiri kuih buatan ame dan mama ini ? nak nak ? *winkwink* HAHA .




7 Responses so far.

  1. AyiLarimA says:

    nampak sedap je biskut raya kt atas ni..
    nak serbu rumah Ame bole?
    haha, gerenti abis bskut2 raya ni nnti.

    Selamat Hari Raya, Ame :)

  2. waaaa santik tat ! siap ada alas ! :D

  3. ijA says:

    rajin2...hehe..kita buat conflakes madu dan conflaks milo je....

  4. Nampak sedap semua kuih raya tu..:)