ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Pilih Ikan , Tahu Ke Tidak ?

Posted by Amir Aidid - -

selamat petang semua . :)

hari ini , ame ingin berkongsi kan kepada anda Tips Memilih Ikan Segar samada di Pasar , Kedai Runcit :O ataupun di Pasaraya . HAHA :) kenapa tiba tiba ame memilih untuk berkongsi tips ini ? kerana , beberapa hari yang lepas ame telah dimarahi oleh mama kerana membeli ikan ikan yang kurang segar . sedih tau mama marah . :( 

Tips Memilih Ikan Segar
1. anda harus lah memerhati mata ikan tersebut . haa , kalau ikan tu wink mata kat anda , segar laa tu . erk . okayy ame gurau ! HAHA . mata ikan yang segar akan nampak cembung dengan warna yang jernih dan kelihatan segar .

2. dah tengok mata , seterusnya tengok insang pule . haa , insang ikan tahu tak ? :)) HAHA . insang ikan yang segar katanya berwarna merah dengan bau spesifik ikan dan tidak membusuk . bau spesifik ikan macam ne ehh? :O

gambar ame snap ketika memilih ikan , tips memilih ikan ini ame rujuk DISINI 

3. sambil pilih ikan , raba raba laa badan ikan tu . HAHA . raba bukan apa , nak rasa lendir di badan ikan itu . hal ini kerana , ikan yang segar dikatakan memiliki lendir yang tipis di tubuhnya itu . haa , raba laa jangan tak raba .

4. setiap ikan ade sisik kan ? semasa memilih ikan , pastikan sisik ikan tersebut masih melekat kuat pada badan ikan itu tau . seterusnya , tekan tekan ikan tersebut . bahagian ikan yang ditekan akan kembali ke posisi semula dalam waktu yang singkat . haa , paham tak ? :O

5. haa , yang ini paling penting , semasa memilih ikan , make sure ikan tersebut berbau ikan ! jangan tiba tiba kamu hidu hidu ikan tersebut , bau kambing lak . HAHA :)) sah sah laa tidak segar kann ? so , pilih ikan yang berbau ikan ya . ;)

haa , empat tips mudah ame telah kongsi kan kepada kamu hari ini . HAHA :)) ingat tuan tuan dan puan puan , pilih laa ikan yang segar . kalau tak nanti kena marah dengan mama macam mama marah ame . *nanges*


tips memlilih ikan ini ame rujuk DISINI
sekian terima kasih .




15 Responses so far.

  1. kalau pompuan tak reti pilih ikan, malu wo. huhu

  2. hahahha. tk penah tahu lak cmne.
    tapi salu sekali tgk dpt beza da, hahah

  3. nak pergi pasar beli ikan la lepas ni...haha :D

  4. fad ali says:

    nih..abg yang kije ikan lagi expert hehehhe...^^

  5. tips no 5 tu fiq suka baca..hehe..ape2 pun tips yang berguna ni..hehe.

  6. Anonymous says:

    adik saya dah pandai yeay! (^_^)

    -youknowho-

  7. maya anis says:

    nk pilih??? ikan pom xknal laaa....:)

  8. ngeee..... tak pernah lepas pilih ikan.. >__<

  9. tau xper kan ame. unik entri ame kali ni. >0^ v

  10. aLyA_syGS says:

    sy pon biase kne mara sbb mcm ni....walau pape pon entri tetap best lah....:)

  11. haha.selalu main amek je ikan,ngehh
    thanks fer the tips!