ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Oreo Cupcakes Without Icing Topping !

Posted by Amir Aidid - -

salam . today is Tuesday right , ada berbaki 4 hari lagi before ame pulang ke Puncak Alam . so , ame bercadang untuk mengisi hari ini dengan baking something . and ame decided to bake Oreo Cupcakes ! yummy tummy .

the Cake 
1 stick butter (about 150 grams)
1 cup of fresh milk 
2 tsp of vanilla extract 
2 1/4 cup of flour + Oreo chunks
1 tsp of baking powder 
1/2 tsp of salt 
1 2/3 cup of castor sugar 
3 large eggs 
1 packet of Oreo (45 pieces of Oreo)

Icing
8 oz cream cheese 
1 stick of butter (about 150 grams)
1 tsp of vanilla extract 
3 to 4 cups of powdered sugar 



throw all the cake ingredients into your mixture bowl and mix it all . okayy tipu . first of all , masuk kan butter , and sugar and putar sehingga kembang . dah kembang , masuk kan pula telur satu per satu dan sambung putar . seterusnya , masukkan garam dan juga vanilla extract . and not to forget fresh milk . :) 


seterusnya , masuk kan pula tepung yang telah diayak bersama sama baking powder tadi sedikit demi sedikit . perlahankan putaran mesin pemutar kamu . kita tidak mahu flour terbang all over our kitchen kan . HAHA . sudah sebati , masuk kan pula Oreo yang sudah pun dihancurkan seperti gambar disebelah .


till here , faham tak ? very clear steps .





kita ketepikan adunan tadi for awhile ya . and now , kita ambil paper cup , and Oreo and bekas untuk letak paper cup itu . sebelum itu , ame ingin ingat kann , banyak Oreo ya diperlukan untuk menghasilkan Cupcakes ini . 


separuh , kita hancur kan dan masuk kan ke dalam adunan tadi . separuh lagi kita buat kan seperti di gambar sebelah . tengok betul betul gambar disebelah ini .


sekali sekala beli Oreo banyak banyak , tak pe kann ? HAHA . tadi aunty kedai tu pun tegur ame , wahh banyak borong Oreo , mahu jual kan depan rumah kahh . -..- motif sangat aunty tu tanya macam tu kann . 






okayy , done put the Oreo as the tapak for our Cupcakes , now you can ceduk the adunan and put it into the paper cup . lakukan nya seperti gambar di sebelah ya tuan tuan dan puan puan . 


sepatutnya , Cupcakes ini hadir bersama icing topping , disebabkan kedai aunty tak tiada menjual cheese cream , so ame decided untuk tidak membuat topping nya . next time , insyaAllah ya . ohh , whats with the sad face people ? sorry . :| 


dah penuh semua lubang lubang tu , campak kan nya ke dalam oven . :) as simple as that darlings . dah campak dalam oven tu , kita tunggu laa . 



dan hasilnya ..


tadaaaa ! ini laa dia , Oreo Cupcakes without Icing Topping -..- . jyeahh i know , cupcakes normally come with icing topping yang menarik dan berwarna warni . but what to do , kedai aunty tadi tu tak ada jual cheese cream . grrr . ame sudah pun makan beberapa biji of this Oreo Cupcakes and ame harus akui ini , SEDAP ! capital SEDAP hokayy . bukan ame saja yang cakap , Mama pun cakap sedap okayy . enough said ! -..-


okayy people . selamat mencuba ya . ohh , for those yang ingin membuat topping untuk Oreo Cupcakes ini , kamu boleh CLICK HERE ya . ;) again , its a very simple recipe and ame harap sangat kamu semua mencubanya . semoga berjaya ya . :) and sebarang pertanyaan sila tinggal kan di ruangan komen ya . ;)




12 Responses so far.

  1. huuuaaaa rajinnye awak , sya pon tak serajin awk nk buat mcm ni ^^

  2. Judiene says:

    Haruslah hantar kat sini sikit kasi rasa.
    Hehehe.

  3. fuh, sedapnye..nak try lepas nie..hehe, tq :D

  4. wahhh nie must-try-recipe
    sedapnyaa :DDD

  5. sdappppnyee

    sy suke kek/cupcakes, tp xprnah try buat sdiri :D

  6. shida says:

    yum3..
    xnak buat..nak mkn jer..:P