ShoutMix chat widget
Hide your ShoutBox

Kampung Jawa Melaka !

Posted by Amir Aidid - -

salam . 

hari ini ame bangun sangat awal tidak seperti selalu . HAHA . mana tak nye , pagi pagi lagi mama dah gegar pintu bilik ame . :O terseret seret ame ke bilik air memaksa diri , maklum laa cuti cuti semester begini , biasa nya memang bangun lambat . lalala ~ 

lepas mandi ame pun bersiap siap laa , hari ini ame pakai something yang agak simple . hoho . :) siap siap je papa dah start enjin kereta semua , kelam kabut ame pakai kasut semua . :\ kata papa , cepat cepat banyak tempat nak singgah nie . *uhukuhuk* 


first location ; Gulati's Silk House Dataran Pahlawan Melaka .
sementara menunggu mama pilih pilih kain . ame sempat laa snap satu gambar . cermin cermin kat sini besar besar belaka . HAHA . lama juga laa mama duk pilih kain , maklum laa kaum wanita kann ;) suasana agak lengang di dalam Gulati's Silk House tapi kat luar , ramai nya orang ! pelancong asing bersepah sepah , jangan cakap pelancong je , rakyat Melaka pun sama sibuk nak keluar juga . cuti sekolah kan .

second location ; Butik Uncle Lukman .
haa , tetibe ada Uncle Lukman pule ehh ? HAHA . Uncle Lukman merupakan kawan mama , tadi singgah ke Butik Uncle nak hantar baju tempahan melayu . erkk , i mean , baju melayu . :\ Uncle Lukman nie buleh kata business partner mama laa , mama jahit baju wanita , segala jenis baju wanita . manakala Uncle Lukman pule jahit baju lelaki , segala jenis baju lelaki .so , berminat untuk tempah baju ? sila hubungi ame ya . lalala ~

third location ; Makan Rojak dan Cendol .
seterusnya , ame dan keluarga singgah makan rojak dan cendol tepi jalan . :\ lama tau tak makan tepi tepi jalan macam nie , asyek nak makan nak restaurant besar besar je , sekali sekala makan tepi jalan , tak salah kan ? lagipun rojak dan cendol tepi jalan nie lagi sedap daripada mana mana restaurant tau ! ;) the best part is , warung rojak dan cendol ini betul betul bersebelahan dengan kubur cina . :O ame terduduk atas batu kubur cina sementara tunggu turn duduk kat meja , orang ramai ohh ! 


forth location ; Kampung Jawa Melaka .
tahukah anda Kampung Jawa Melaka merupakan tempat yang agak menarik untuk di kunjungi ? ohh tak percaya ? meh meh , RUJUK SINI . Kampung Jawa terletak di tebing Sungai Melaka . anda buleh naek bot , Malacca River Cruise haa , kau hade ? HAHA . gambar di atas berlatarbelakang kan Sungai  Melaka . :) ohh , itu mama ame . yang bercap merah itu sepupu ame pule . haa , papa buleh yang sedang angkat sangkar kucing tu . -___-"

tak pe kan letak gambar anjing kat blog ? :O

fifth location ; Klink Haiwan Vally . 
Klinik Haiwan Vally ini merupakan salah satu lokasi yang kami kerap kunjungi . mama sangat sangat menjaga kebajikan kucing nya , tu yang selalu singgah sini tu . HAHA . so , tadi kami singgah nak beli makanan berkhasiat untuk kucing kami dan juga shampoo . dah habis kata nya shampoo di rumah . :) habis laa kucing ame balik ini kena remdam dengan mama dengan shampoo baru . HAHA . habis je urusan di Klinik Haiwan Vally kami pun terus pulang ke rumah . :\ 

maaf entry kali ini agak panjang .
maaf juga title entry macam tak berapa nak kena dengan isi nya .
niat hati memang nak kenal kan Kampung Jawa Melaka , tapi ..
:\




10 Responses so far.

  1. A N E F F says:

    tak pernah sampai pule aku kat kampung jawa tu .. :/

  2. wah..bestnyer..^^ jealous niew..hu3..

  3. A M E ! says:

    to aneff ; LOL . orang melak pun tak pernah sampai sana ke ? tak pe , later kita jalan jalan situ ya .

    to aremieroul ; HAHA . jangan laa jeles please . *winkwink*

    to aliah ; kannn , best best !

  4. cik nana says:

    tapi kg jawa tu nun hujung kg tu squatters area. still need to develope. btw kg jawa one of the site project cik nana sem lepas. kg jawa ni kira urban village la camtu. ;)

  5. Melaka terbaik. :) btw ame,kt mn kdi cendol tu ek?abg nk prg jgk. :)

  6. warghhh!@!

    bnyak nye jejalan.. ehehe

  7. ABU says:

    berubah dah blog ni...lama dah tak lepak sini...

  8. A M E ! says:

    to cik nana ; kann . ame sangat suka actually jalan jalan tepi sungai tu . ;) menarik .

    to abg stalker ; kamu dah di malaysia ? dah a month ? wow , cepat nye masa berlalu kan ? balik melaka , nnt ame tunjuk kan . ;)

    to syahmifikri ; HAHA . itu dengan parents , kalau ame keluar dengan kawan kawan lagi banyak tempat pi . haha .

    to abu ; so , what you think about the changes ? okayy ? nice ? or duhhh ~

    to shin ; haha . motiff nak raya tetibe ? puasa pun belum shin . lalala ~